Съдържание:

  1. Как да приготвите детска стая?
  2. Подредена детска стая - съхранение на играчките без тайни
  3. Как да приготвите стая за активно дете?
  4. Малка детска стая - голямо предизвикателство
  5. Осветление в детската стая
  6. Декорация - придаване на индивидуалност на детската стая

Една от най-големите мечти на децата е да имат собствена стая, в която да могат да се скрият от света и да се впуснат в игри и приключения или да се отпуснат и релаксират. Не е задължително аранжирането на детската стая да бъде голямо логистично или финансово предизвикателство – подсказваме как да декорирате детската стая и на какво да обърнете внимание, за да постигнете пространство, както за учене, така и за игра.

Как да приготвите детска стая?

Проектирането на детска стая може да бъде поверено на професионалисти, но това е скъпо решение. Страхотен ефект можете да постигнете и със собствени усилия – просто потърсете вдъхновение в интернет и съобразете интериорния дизайн с възрастта и интересите на детето.

Когато подреждате детска стая, е добре да започнете с измерване на пространството, да прецените бюджета за това и да изберете предпочитаната цветова схема и естетика. Ако интериорът го изисква, той трябва да се освежи (например да се боядиса или да се облепи с тапети) и след това да се пристъпи към обзавеждането. Не забравяйте, че безопасността е по-важна от естетиката, затова винаги избирайте мебели и аксесоари според възрастта на детето.

Какви мебели не трябва да липсват в детската стая?

  • Удобно легло – за тийнейджър е препоръчително да купите пълноразмерно единично легло. Ако обзавеждате много малка детска стая, помислете за сгъваемо легло или модел, който „расте заедно с детето“.
  • Шкафове – затварящи се за дрехите и етажерки за книги и играчки.
  • Маса или бюро – ако детето Ви все още не ходи на училище, то има нужда от място, където да седне, докато рисува или оцветява.

Броят на уредите и мебелите в детската стая не е задължително да бъде голям – особено ако тя е малка. Оставете свободно пространство за творческа игра.

Инфографика на Pepco за аранжиране на детската стая

Подредена детска стая – съхранение на играчките без тайни

Едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправят родителите на малки деца и тийнейджъри, е да научат децата си да поддържат ред в стаята. Ако искате да гарантирате, че това пространство няма да е пълно с хаос, изберете няколко изпитани решения, които да улеснят ученето и съхранението на съкровища.

  • Купете контейнери за играчки – това могат да бъдат специални контейнери за мебели или затварящи се кутии от пластмаса или картон. Такива елементи за комфортно съхранение и подреждане на пространството можете да намерите в Pepco.
  • Съобразете броя и вида на мебелите с нуждите на детето – не се ръководете от това, което е модерно, а от това, което е практично. Детето Ви обича да чете книги? Има нужда от много рафтове, на които да ги съхранява!
  • Прибирайте неизползваните играчки в кутии – не е необходимо всичко да е отгоре и под ръка по всяко време. Ако детето Ви играе много рядко или изобщо не играе с някои играчки, е време да ги приберете.

Въпросът за подреждането на книги, безброй играчки, любими плюшени мечета, игри, сувенири или аксесоари за рисуване и чертане може да се окаже огромно предизвикателство. За щастие, правилно подбраните мебели и аксесоари за съхранение от Pepco ще Ви помогнат с тази задача.

Как да приготвите стая за активно дете?

Аранжирането на пространство за дете, което обича да рисува или да чете книги, изглежда лесно, особено в сравнение с подреждането на стая за дете, което кипи от енергия.

Какво може да бъде полезно?

  • Легло със стълба и пързалка – има такива мебели и в много варианти и опции.
  • Стенна стълба, по която детето да се катери. Не забравяйте да поставите малък матрак непосредствено до нея за безопасност.
  • Мек килим – тук детето ви ще може да се упражнява да играе, да танцува или да скача.

Колкото по-голямо е помещението за активно дете, толкова по-добре, но дори и на няколко квадратни метра може да се организира пространство, подходящо за енергична игра.

Малка детска стая – голямо предизвикателство

Цветна детска стая

Обзавеждането на малка детска стая може да изглежда много трудно, но дори и в малко пространство можете да създадете уютен, удобен и естетически издържан интериор. Достатъчно е да изберете бои в подходящия цвят, вместими и практични мебели и да приложите някои изпитани методи с помощта на богатия асортимент на Pepco.

В малка детска стаята ще бъде подходящо следното:

  • Светли цветове – тези цветове оптически увеличават пространството. Заложете на светли тонове на стените и мебели в нежни цветове.
  • Многофункционални или сгъваеми решения – когато подреждате малка стая за момиче, можете да поставите тоалетка с огледало, скрито в плота, която може да се използва и като бюро.
  • По-къси мебели – лесно можете да си купите скринове, етажерки или шкафове с по-малка дълбочина от стандартната. Те ще ви позволят да съхранявате играчките удобно и няма да заемат много място.

Не забравяйте да вземете предвид индивидуалния вкус на детето си, когато подреждате стаята му. Разбира се, не е задължително стаята на момиченцето да бъде в розови нюанси, а дизайнът на стаята на момченцето не е задължително да се отнася до футбола или космическите кораби. Не се ръководете от стереотипи, а от истинските интереси на Вашето дете.

Осветление в детската стая

Изключително важен елемент от обзавеждането на детската стая е подходящото осветление, съобразено с възрастта на детето. Това е така, защото на различните етапи от живота на малкото дете са необходими различни мощности и разпределение на светлината.

  • В стаята на новородено и няколкомесечно бебе са подходящи крушки с по-ниска мощност и нощни лампи в приглушени нежни цветове, които се съчетават идеално с останалото обзавеждане.
  • В стаята на по-голямо малко дете и активен ученик в предучилищна възраст най-важната функция са горната светлина и точковите лампи и лампите, които могат да се включват за рисуване или подреждане на пъзели.
  • Когато детето Ви навлезе в училищна възраст и започне да прекарва все повече време на бюрото си, трябва да посегнете и към настолна лампа.

Добра идея е да се осигурят няколко източника на светлина в помещението, за да се увеличи оптически малкото пространство.

Декорация – придаване на индивидуалност на детската стая

Съществена част от обзавеждането на всяка детска стая са различните аксесоари и декорации, които често са израз на актуалните интереси и страсти на малчугана. Тези предмети придават на помещението индивидуален и неповторим характер. Детските играчки и декорациите за момчешки и момичешки стаи са специалност на Pepco.

За да придадете индивидуален характер на стаята на детето, посегнете към:

Всички тези артикули можете да намерите в Pepco на отлични цени, което ще Ви позволи да обзаведете стаята на детето си, без да изчерпвате семейния бюджет, но с вкус и в пълен комфорт.