Съдържание:

  1. Календар за бременността триместър след триместър, седмица след седмица
  2. Първи триместър - първите 12 седмици от бременността
  3. Втори триместър - 14 поредни седмици от бременността
  4. Трети триместър - последните седмици от бременността
  5. Подготовка за раждането на бебето 

Периодът на бременността е уникален в много отношения. Това е не само време на очакване на раждането на детето, но и етап на огромни промени в тялото на жената. Нашият календар за бременност ще Ви запознае с тази тема. Представената в него информация Ви позволява да следите актуалните събития и съзнателно да се подготвите за раждането и последващите грижи за Вашето бебе.

Календар за бременността триместър след триместър, седмица след седмица

Периодът на бременността е 9 месеца, които се разделят на 3 триместъра или на 41 седмици. По-долу ще намерите ключова информация за промените, които настъпват по време на различните етапи на бременността.

Първи триместър – първите 12 седмици от бременността

  • Развитието на ембриона започва през третата седмица от бременността. Как е възможно това? Периодът на бременността се изчислява от първия ден на последната менструация. 
  • През третата седмица на бременността се извършва оплождането и имплантирането на ембриона в лигавицата на матката. Въпреки че размерът на ембриона на този етап е по-малък от половин милиметър, в тялото на жената вече започват хормонални промени.
  • През следващите седмици на първия триместър е необходимо да се направят гинекологични изследвания, за да се потвърди бременността, както и да се погрижите за себе си. 
  • През втората половина на първия триместър могат да се появят различни неразположения по време на бременността: гадене, усещане за подути гърди, сънливост. На този етап вече се развиват жизненоважните органи на бебето и сърцето му започва да бие. 

Първият триместър на бременността е време да се погрижите за себе си, да посетите гинеколога на определените дати, да извършите предписаните изследвания и да започнете бавно да планирате посрещането на бебето. Важното е, че за тази цел не са необходими огромни средства. Бебешки аксесоари ще намерите на отлични цени в Pepco.

Инфографика на Pepco: Какво да купим за бременна жена? 

Втори триместър – 14 поредни седмици от бременността

През втория триместър на бременността се наблюдава динамично развитие на плода. Между тринадесетата и шестнадесетата седмица от бременността е възможно дори да усетите движенията на бебето. Обикновено преди двадесетата седмица от бременността е възможно да се определи полът на бебето с ултразвуков преглед. 

През втория триместър на бременността тялото на жената претърпява поредни промени. Апетитът може да се увеличи, а много дами изпитват и известен дискомфорт от страна на гръбначния стълб поради нарастващия корем и телесното тегло. Това е добър момент да си осигурите удобно облекло – също така и специално за бременни жени. Тогава удобните спортни екипи, клинове и плетени рокли могат да бъдат много полезни.

Трети триместър – последните седмици от бременността

Развиващото се бебе продължава да расте и вече започва да отваря очи. Около 31-34-та седмица на бременността бебето вече може да заеме позиция за раждане. Приблизителната дата на раждане е 40-41-та седмица от бременността, но много зависи от индивидуалните обстоятелства. Затова е добре още на този етап да сте подготвили чантата си за болницата – ако се окаже, че раждането ще започне по-рано, ще сте подготвени.

Напредналата бременност обикновено е много видима. Тялото на жената има видими промени – по-големият корем може да причини проблеми при навеждане. Това е добър момент да забавите малко темпото на живот, да се отпуснете и да се погрижите за доброто си настроение. Вече си струва да положите повече усилия, за да завършите подготовката и всичко, което трябва да бъде включено в стаята на бебето. Не е необходимо да пътувате надалеч и да харчите много за този вид пазаруване. В Pepco ще намерите одеяла и завивки, бебешки аксесоари, детски дрехи и много други предмети, които са полезни при грижите за Вашето мъниче. 

Подготовка за раждането на бебето 

Бременна жена държи бебешки обувки върху корема си 

Някои хора започват да подготвят комплект за бебето си още през първите няколко седмици от бременността. Други го отлагат почти до последните дни на бременността. Всъщност е трудно да се каже кое е най-подходящото време за закупуване на бебешки аксесоари, дрехи, креватче или люлка. Важното е да се заемете с това в удобно за Вас време и достатъчно рано, за да свършите всичко навреме за раждането. 

Pepco разполага с богата оферта за бебета и деца, но и за бременни жени. Възползвайте се от нашия асортимент, за да се погрижите за гардероба си по време на бременността. Удобни дамски спортни екипи, клинове, тениски, бельо за кърмачки и много други артикули Ви очакват в нашата оферта. Ако се нуждаете от чехли и халат за болницата, също ще намерите тези артикули на нашите рафтове и на много достъпни цени. Бременността така или иначе е свързана с много разходи, така че не си струва да плащате прекалено много за неща, които ще са Ви необходими само за известно време, като например гореспоменатите дрехи за бременни или бебешки дрехи, от които бебето така или иначе ще израсне много бързо. Посетете Pepco и попълнете своя комплект за майчинство и новородено!