Съдържание:

  1. Какво представлява методът Монтесори и какъв е неговият произход?
  2. Метод Монтесори у дома

Отглеждането на деца според идеите на Монтесори се радва на голям интерес. В много градове има детски градини и училища, чиито програми се основават на този метод. Какво точно представлява методът Монтесори и как да приложите неговите елементи в собствения си дом?

Какво представлява методът Монтесори и какъв е неговият произход?

Автор на метода Монтесори, който е популярен и днес, е италианската лекарка и педагожка Мария Монтесори. Тя не е привърженик на традиционните възпитателни и образователни методи, които залагат на дисциплината и абсолютното подчинение на децата. Мария Монтесори смята, че този подход обезкуражава децата да учат и блокира естествения им потенциал, затова разработва свои собствени методи за обучение и възпитание, които прилага в ръководеното от нея училище. 

Основни постулати на метода Монтесори:

  • Индивидуален подход – всяко дете е различно, развива се със свое собствено темпо, има свои интереси и нужди. 
  • Няма система от награди и наказания – у децата трябва да се стимулира вътрешната потребност да опознават света, да учат и да се самоконтролират.
  • Субективно, а не обективно отношение към детето – на детето трябва да се даде възможност да взема самостоятелни решения, което насърчава развитието на неговата независимост. Чудесен пример за този подход е да оставите детето да решава само какви детски дрехи иска да носи и дори какви да купи. 
  • Да позволите на детето да изследва света с всичките си сетива и да се учи чрез игра – това са много важни аспекти на метода Монтесори. Обучението на по-малките деца трябва да се съсредоточи върху практически дейности.

Не без причина в детските градини и училища, използващи метода Монтесори има деца на различна възраст във всяка група. Не датата на раждане определя какви интереси ще прояви детето и колко бързо ще се нуждае от допълнителна информация по избрана тема. 

Метод Монтесори у дома

Момиченце подрежда есенни дарове от гората в цветни чинийки

Прилагането на принципите на възпитание и образование по метода Монтесори не изисква много усилия или големи финансови разходи. Изключително важно е да подхождаме към детето и да се отнасяме към него като към същество с вътрешна мъдрост, с необходимост от индивидуално развитие и учене чрез игра. 

Следването на естествените инстинкти на детето – неговото любопитство към света и нуждата му да го опознае – е от голямо значение в метода Монтесори. От решаващо значение е също така да се разбере, че опознаването на света може да се получи от практически дейности и игри – особено на открито. Ето защо е добре да прекарвате време заедно с детето си в градината, парка и гората и да използвате играчки на открито, което ще позволи развиване на творчеството и естествената нужда от изследване. 

Методът Монтесори също така поставя силен акцент върху независимостта на децата, която може да бъде насърчена, като им се позволи да вземат собствени решения, но също така и като се задължат да изпълняват определени домакински задължения. Тези дейности трябва да са съобразени с възможностите на детето – най-лесният начин да започнете е да научите малкото дете, че всички играчки трябва да имат определено място и да се прибират, когато играта приключи. 

Предмети, които могат да бъдат полезни в дом, в който децата се отглеждат по метода на Монтесори:

  • Художествени материали – методът Монтесори се фокусира върху стимулирането на детската креативност, а тя често намира израз именно в художествени дейности. Добра идея е да имате под ръка художествени смеси, бои, дъска с тебешир и други видове художествени материали, за да помогнете на детето си да развие артистичните си заложби. Важно е да се отбележи, че тези артикули ще намерите в асортимента на Pepco на добри цени.
  • Материали, които позволяват творчески дейности – например комплект за изработване на бижута от мъниста или строителни кубчета. Играта с тях може да бъде много креативна. 

Инфографика на Pepco за играчките Монтесори

Всъщност в метода Монтесори често се набляга на самостоятелно създаване на играчки за децата. Бутилка, пълна с мъниста, може да се превърне в чудесна дрънкалка, а обучението за различаване на цветове и форми се подпомага както от специален сортер, така и от цветни макарони с различни форми, които могат да се смесват и след това да се сортират. 

В асортимента на Pepco ще намерите и материалите, необходими за изработване на собствени детски играчки – важното е, че те са евтини, но едновременно с това здрави и практични. Според концепцията на Монтесори играта не се състои само в подреждане на пъзели или разресване на кукли, но и в скачане през локви в гората или рисуване с пръчка в пясъка на плажа. По-малкият брой типични играчки в къщата не означава, че детето няма да има с какво да се занимава, а напротив – може да стимулира креативността му в съвсем нова посока. Не става въпрос да не купувате кукли и плюшени играчки за малкото дете, а да му дадете по-голям избор, разнообразие и възможност да решава само за себе си на какво иска да си играе и с какво иска да играе.