Съдържание:

  1. Savoir vivre и подреждането на приборите за хранене
  2. Как да подредим приборите за хранене?
  3. Как да подредим приборите за десерт?
  4. Как да подреждаме приборите след хранене?
  5. Какви прибори за хранене да купите за дома?

В света на етикета на масата изкуството за подреждане на прибори е не само въпрос на традиция, но и израз на уважение и загриженост към гостите. Умелото подреждане на съдовете и приборите на масата е от ключово значение за създаването на подходяща атмосфера по време на хранене – от обикновен обяд до елегантно парти. 

Това ръководство ще Ви запознае с принципите и техниките за подреждане на приборите за хранене, като подчертае значението им за създаването на естетическа и функционална подредба на масата. Научете тайните на изкуството, за да направите партитата и официалните си вечери по-изтънчени и елегантни.

Подреждането на приборите за хранене може да изглежда като детскаПодреждането на приборите за хранене може да изглежда като детска игра и наистина не е проблем, ако искате да поставите на масата само нож, вилица и лъжица. Усложненията обаче възникват, когато трябва да подредите маса, на която ще се сервират повече ястия. Познаването на правилата за поставяне на приборите на масата е част от savoir vivre. 

Savoir vivre и подреждането на приборите за хранене

Savoir-vivre е набор от правила за добри маниери, етикет и поведение, които са приети в дадено общество. Той представлява кодекс за поведение в различни житейски ситуации – от социални контакти до поведение на масата и официален етикет.

Подреждането на приборите за хранене е един от аспектите на savoir-vivre, който е особено забележим в контекста на етикета на масата. Правилното подреждане на приборите на масата е от голямо значение за културата на хранене. Това изкуство включва умението да подреждате правилно ножовете, вилиците, лъжиците и другите прибори за хранене в зависимост от вида на сервираното ястие и официалността на случая. Прието е приборите за хранене да се подреждат в определен ред, обикновено от външната страна към средата, в зависимост от реда на сервираните ястия. Тази подредба улеснява гостите да използват правилните прибори за всяка част от храненето и придава елегантност и ред на естетиката на масата.

В контекста на savoir-vivre подреждането на приборитее не само практичен аспект на сервирането на храна, но и форма на социална комуникация, изразяваща уважение към гостите и внимание към детайлите. Това е умение, което спомага за създаването на приятна атмосфера по време на съвместното хранене и отразява културата и кулинарните традиции. Научете се как да подреждате приборите, за да избегнете faux pas при организиране на парти. 

Инфографика Pepco Как да подредим приборите за хранене за елегантна вечеря?

Как да подредим приборите за хранене?

Независимо от повода си струва да обърнете внимание на начина, по който са подредени приборите за хранене на масата. Ако не знаете откъде да започнете, ето няколко правила, които със сигурност ще ви бъдат полезни.

Какво трябва да се има предвид? На първо място, повечето хора са десничари, така че поставяме ножа от дясната страна, най-близо до чинията, а вилицата – отляво. От дясната, след ножа, на преден план е лъжицата за супа, а още по-навън – приборите за хранене на предястията. Така вилицата винаги лежи от лявата страна на чинията, а зъбите ѝ са насочени нагоре. Острието на ножа винаги е насочено към чинията. 

За да запомните по-лесно как да подредите приборите, е важно да знаете, че редът им зависи от това кои ястия се сервират първи – приборите винаги се подреждат отвън навътре.

Дълга маса с подредени съдове и прибори за хранене

Как да подредим приборите за десерт?

Сигурно неведнъж ви се е случвало да поканите гости на десерт. И тук има определени правила, които дефинират начина на подреждане на приборите за хранене. Все пак нека започнем с някои основни информации. Десертните прибори включват: лъжички за кафе, вилички за торта, ножове за плодове, шпатула за торта, както и други аксесоари в зависимост от вида на сервирания десерт.

Ако ще се сервира типичен десерт, който може да се яде с виличка или лъжичка, подреждането на приборите на масата няма да е трудно:

  • Чаената лъжичка трябва да бъде поставена над чинията, а главата ѝ да е обърната надясно.
  • Виличката се поставя под нея, а зъбите ѝ трябва да сочат наляво.

Срещите на масата са важни. Темпото на живот превръща семейните трапези в най-добрата, ако не и единствената възможност за спокоен разговор. Същото важи и за срещите с приятели. Такъв момент заслужава специална обстановка, която със сигурност можете да създадете с помощта на продуктите, които ще намерите в магазина Pepco.

Маса със съдове за хранене, свещи и прибори

Как да подреждаме приборите след хранене?

Освен че знаем как да подреждаме приборите на масата, е полезно да знаем и как да поставяме приборите след хранене. Тази информация е особено полезна в ресторантите, където начинът, по който са подредени приборите за хранене, понякога сигнализира на обслужващия персонал, че чинията може да бъде вече е отнесена.

Как поставяме приборите в чинията, когато спрем да се храним за момент, и как, когато приключим храненето?

  • Ако храненето ще продължава, поставете приборите в чинията, така че да бъдат кръстосани.
  • Как да подредим приборите след хранене? Когато храненето е завършено и персоналът може да вземе чинията, приборите за хранене трябва да се поставят успоредно един на друг, така че дръжките им да са обърнати на „5:20 часа“. 

Както виждате, дори поставянето на прибори в чинията по време на хранене може да бъде начин за комуникация с обслужващия персонал – особено в ресторант или на елегантно парти. Тези правила обаче може да не се спазват в бистро баровете или кафенетата.

Могат ли приборите за хранене да се подреждат върху салфетка и как? Това е въпрос, който много хора си задават, когато не искат да допуснат грешка в ресторант или на парти. Основното правило е следното: приборите за хранене изобщо не трябва да се поставят върху салфетка, след като приборите за хранене изобщо не трябва да се поставят върху салфетка, след като вече се използват. Не е елегантно да слагате мръсни лъжици или вилици върху салфетката или покривката за маса. 

Маса с прибори за хранене: чиния, купичка, подредени прибори за хранене

Какви прибори за хранене да купите за дома?

Дори в домакинство с 3-4 души винаги си струва да имате по-голям комплект прибори за хранене. Защо? Очевидно е, че това е необходимо при посещение на приятели или семейство. Излишният брой вилици, ножове и лъжици е полезен и ако миете чиниите само веднъж дневно, а не текущо. Наличието на по-голям комплект прибори за хранене просто е практично в много отношения!

Ако искате да купите комплект прибори за хранене за дома си, е важно да вземете предвид няколко неща:

  • Какъв стил харесвате – ще намерите както минималистични прибори за хранене, ретро прибори, прибори с дървени дръжки, така и много други стилове – всичко това в Pepco, разбира се!
  • Скакъв бюджет разполагате – не е задължително красивите прибори за хранене да са скъпи. Това обаче не променя факта, че трябва да започнете пазаруването, като знаете каква сума можете да предназначите за тази цел.
  • Дали миете приборите си на ръка, или в съдомиялна машина – от това зависи дали избраният от Вас модел прибори е подходящ. 

Когато купувате прибори за хранене, помислете дали комплектът Ви трябва да включва основните елементи като лъжици, вилици, ножове и лъжички, или трябва да включва и елементи като сладкарска шпатула, черпак, лъжици за салата и много други. Въпреки че повечето допълнителни прибори се използват предимно при по-големи събирания, си струва да ги имате и да знаете как да подредите приборите на масата. 

Подреждането на приборите за храненее не просто умение, а форма на изкуство, която придава елегантност и изтънченост на всеки празник. Като научим и прилагаме правилата на етикета на масата, можем не само да впечатлим гостите си, но и да създадем приятна и комфортна атмосфера по време на хранене. Не забравяйте, че правилното подреждане на приборите и съдовете на масата е не само въпрос на естетика, но и израз на уважение и загриженост за доброто настроение на гостите

В Pepco се стремим да предоставяме практически знания, които ще позволят на всеки да стане майстор в изкуството на подреждането на прибори за хранене, независимо от случая. Каним Ви да разгледате нашия асортимент и да откриете все повече начини да подобрите уменията си в областта на етикета на масата.