Съдържание:

  1. Откъде да започнете при аранжирането на балкона?
  2. Как да аранжираме балкона?
  3. Аксесоари, които са полезни на балкона
  4. Как да аранжираме малък балкон в жилищен блок?
  5. Как да аранжираме тесен балкон?
  6. Голям балкон или тераса - как да обзаведете голямо пространство на добра цена?

Много хора, които избират да живеят в града, мечтаят за зелено място, където да си почиват. С малко добро желание и с помощта на аксесоарите, които се предлагат в магазините на Pepco, можете да създадете заместител на собствената си градина на балкона в жилищния блок! Откъде да започнете и как да декорирате балкона си, за да го превърнете в приятно място за отдих?

Откъде да започнете при аранжирането на балкона?

По-голямата част от апартаментите разполагат с допълнителни открити площи, като балкони, тераси, лоджии и дори малки градини. Всяко от тези пространства може да бъде подредено така, че да се превърне в идеално място за отдих. Ключът към успешното оформление на балкона е добрата идея, правилното планиране на пространството и обмислените аксесоари.

Започнете да аранжирате балкона си от:

  • Точното му измерване.
  • Помислете какъв стил Ви харесва най-много.
  • Определете своите нужди и очаквания. Помислете дали искате балконът Ви да служи като зелена трапезария или искате да прекарвате спокойни следобеди с книга в ръка?
  • Обърнете внимание на степента на слънчевата светлина на балкона и на изложението му спрямо посоките на света. Тази информация ще определи кои цветя можете да изберете за балкона.

След като сте определили точните размери на балкона и имате ясна цел (например искате да създадете на балкона кът за хранене или място за почивка за двама души), можете да започнете работа.

Как да аранжираме балкона?

Аранжирането на балкона в жилищен блок зависи от неговия размер, индивидуалните нужди, финансовите възможности и най-вече от креативността на собствениците на апартамента. Умело озеленен, той може да се превърне в едно от най-важните места в апартамента, което позволява пряк контакт с природата.

На първо място:

1. Погрижете се за пода и стените

Много хора се чудят какво да поставят на пода на балкона. Обикновено изборът пада върху плочките, но те могат да бъдат проблематични. За да сведете до минимум риска от проблеми като хлъзгане, изберете устойчив на замръзване и хлъзгане гранитогрес. Какво да използваме на балкона вместо плочки? Можете да изберете изкуствена трева, както и каменна облицовка или композитна настилка. Не забравяйте, че настилката и стените са фон на цялата композиция.

2. Изберете мебели

Основната и най-важна част от обзавеждането на балкона са удобните мебели за сядане. Това могат да бъдат фотьойли, столове, пуфове или седалки, изработени от палети. Това още не е всичко. За съхранение на балконските аксесоари, като например възглавници за столове или лейки, ще бъде полезен шкаф или етажерка за балкони. Ако не можете да си представите летните дни без слънчеви бани, вземете си шезлонг за балкона – той може да бъде сгъваем, за да не заема място, когато не го използвате.

3. Изберете растения

Цветята за балкон не са само мушката и сурфинии, а цяла гама от цъфтящи и зелени растения. В зависимост от това дали балконът Ви е слънчев или сенчест, можете да изберете рози, функия, лавандула, иглолистни растения, декоративни треви и много други растения. Между другото, изберете балконски сандъчета, които могат да се поставят или да се окачат на балюстрадата. Свободно стоящите балконски саксии в различни размери изглеждат чудесно на пода, но също така и на етажерка или цветарник.

4. Изберете аксесоари

Изберете предмети като постелки за балкони, възглавници за столове и осветителни тела – например фенери.

Инфографика на Pepco за аксесоари за балкон

Аксесоари, които са полезни на балкона

Кое е наистина полезно на балкона и кое може да бъде пропуснато? Със сигурност ще бъде полезно да имате чадър, платно или тента – особено ако балконът е много слънчев. Възглавниците за балкон също могат да бъдат полезни, тъй като правят седенето на столове и шезлонги много по-удобно. В по-студените дни или вечери топлото одеяло също ще Ви бъде от полза. Асортиментът на Pepco включва меки одеяла и завивки много подходящи за балкон!

Как да аранжираме малък балкон в жилищен блок?

Много от балконите в градските жилищни блокове са с малка площ, което на практика не насърчава собствениците да се опитат да ги превърнат в места за отдих. Същевременно малкият балкон може да бъде не само уютен и лесен за аранжиране, но и лесен за поддържане на чистота.

Как да аранжираме малък балкон, за да изглежда просторен?

  • Изберете светли цветове, сгъваеми или многофункционални мебели.
  • Избирайте внимателно растенията – всяка покупка на растение за балкон с малка площ трябва да бъде обмислена. Изберете видове с колонообразна форма и пълзящи видове, които не заемат много място, но могат да създадат зелена стена.
  • Когато купувате аксесоари, заложете на сходна естетика – например изберете еднакви или много сходни балконски саксии, за да не създавате впечатление за хаос.

Малкият балкон може да е квадратен, но има и много тесни балкони – те също ли се аранжират лесно?

Как да аранжираме тесен балкон?

Малък, модерно обзаведен тесен балкон в жилищен блок

Аранжирането на дълъг балкон не трябва да бъде трудно! Достатъчно е да изберете обмислени мебели, аксесоари и допълнения.

Какви мебели да изберем за тесен балкон?

  • Сгъваеми – например монтираният към стената плот, използван като маса, може да има сгъваема конструкция, за да се получи допълнително място, когато не се използва.
  • Мобилни – изберете леки мебели, които лесно се преместват при необходимост.
  • Многофункционални – знаете ли, че балконските дървени сандъци могат да се използват успешно не само за съхранение на възглавници, но и като маса или седалка?

В асортимента на магазин Pepco ще намерите всички аксесоари, от които се нуждаете за Вашия балкон.

Голям балкон или тераса – как да обзаведете голямо пространство на добра цена?

Просторната тераса предлага големи възможности за аранжиране. В същото време много собственици на голям балкон или тераса се притесняват от огромните разходи за тяхното обзавеждане. Достатъчно е да посетите Pepco, за да се убедите, че не е задължително красивите неща за балкона да са скъпи.

Аранжирайки голям балкон или тераса:

  • Не забравяйте, че това пространство е естествено продължение на апартамента, така че обзавеждането и характерът му трябва да са свързани с интериорния дизайн.
  • Не е нужно да търсите компактни, сгъваеми или многофункционални мебели. В голямо пространство идеално подхождат по-големи и удобни комплекти за сядане, състоящи се от диван, фотьойли и маса (изработени от устойчиви на атмосферни влияния материали).

Завършването на аранжирането на всеки балкон или тераса е и неговото осветление. Потърсете различни по големина фенери и лампиони, за да осветите тъмнината с естествена, топла светлина.