Съдържание:

  1. Откъде идва традицията да се украсява коледната елха?
  2. Кое дръвче да изберем?
  3. Как да украсите коледната елха и какви декорации да изберете?
  4. Какви украси да изберете?
  5. В какъв ред да окачите украсата?
  6. Най-модерните тенденции в украсата на коледната елха за 2023/2024
  7. Как да украсим коледната елха по модерен начин?
  8. Как да украсим коледната елха в приказна атмосфера?
  9. Как да украсим малка коледна елха? Изберете ажурна коледна украса
  10. Как се украсява коледна елха в класически интериор? Изберете червено!
  11. Какъв е оптималният ред за украсяване на коледната елха?
  12. Какви лампички за коледната елха да изберете?
  13. Колко лампички да изберете за височината на коледната елха?
  14. Кога да украсим коледната елха?
  15. Как да изберем най-хубавата украса за коледна елха на добра цена?

Украсяването на коледната елха е една от най-красивите коледни традиции. Особено завладяващо е, когато цялото семейство участва в това, а украшенията и топките се предават от поколение на поколение.

За съжаление деликатните топки за коледната елха понякога се чупят и запасите от лампички трябва да се попълнят. За щастие, в Pepco можете да закупите красиви украси за коледна елха на атрактивни цени. Не само в домовете, където те започват да стават дефицитни, но и в тези, в които традицията да се украсява коледната елха тепърва започва.

Откъде идва традицията да се украсява коледната елха?

Замисляте ли се понякога защо украсяваме коледна елха? Това съвсем не е навик, познат от стотици години, а традиция, дошла по нашите земи в края на XVIII и XIX век от Германия. В началото дръвчетата се украсяват само в градовете, но по-късно и в селските къщи се окачват клони от бор, ела или смърч, които се окачват на тавана и се украсяват с народни орнаменти. Тъй като обичаят да се украсява коледната елха води началото си от езически ритуали, той не спечелил бързо благоволението на църковните власти. Днес обаче е трудно да си представим Коледа без украсена елха.

Кое дръвче да изберем?

Традицията за украсяване на коледна елха в Полша е свързана с украсяването на иглолистни дървета, които символизират възраждането на живота.  Ето защо елите, смърчовете и боровете са най-добрият избор. Изборът обаче е свързан и с въпроса дали елхата да е естествена или изкуствена.

  • Естествена коледна елха – зелена и ухаеща. Свързва се с гората. Ако я закупите в саксия, можете по-късно да я засадите в земята или да я отглеждате в саксия на балкона.
  • Изкуствена коледна елха – изработена основно от пластмаса. Тя може да изглежда впечатляващо и да се използва десетилетия наред. За съжаление, процесът на разлагане ще бъде много дълъг, но за сметка на това може да ви служи всяка година.

Независимо дали сте избрали естествена или изкуствена елха, уверете се, че сте я украсили правилно. Съветваме Ви как да украсите коледната си елха, така че да изглежда ефектно и да внесе празнично настроение в интериора Ви.

Как да украсите коледната елха и какви декорации да изберете?

Украсяването на коледната елха е една от най-приятните части от подготовката за Коледа. Това е времето, когато цялото семейство се събира около елхата, за да я украси с красиви декорации. Но как да украсите коледната елха така, че да изглежда стилна и елегантна? Какви украси да изберете?

Как да украсим коледната елха по модерен начин?

В тази статия ще намерите цялата необходима информация за украсяването на коледната елха. Ще ви подскажем как да изберете подходящите декорации, в какъв ред да ги окачите и как да създадете уникална аранжировка. Ще представим и най-модерните тенденции в украсата на коледната елха за 2023 година.

Какви украси да изберете?

Когато избирате украса за коледната елха, е препоръчително да следвате собствения си стил и вкус. Ако харесвате класиката, изберете традиционни украшения в червено, златно и зелено. Можете да добавите и дървени или сламени орнаменти, за да подчертаете естествения характер на коледното дърво.

Ако искате елхата Ви да изглежда по-оригинална, изберете орнаменти с необичайни форми и цветове. Можете също така да изберете тема, например коледна елха в скандинавски, рустикален или бляскав стил.

В какъв ред да окачите украсата?

Украсяването на коледната елха е най-добре да започнете с окачването на лампичките. Това ще направи другите декорации по-видими. След това можете да окачите най-големите топки, а накрая – по-малките и по-деликатните. Не забравяйте също така да окачите украсата равномерно по елхата. Избягвайте да закачате всички украси на едно място.

Най-модерните тенденции в украсата на коледната елха за 2023/2024

Търсите идеи как да украсите коледната си елха по модерен начин? Или мечтаете за дърво с класически топки във всички цветове на дъгата? Вижте нашите вдъхновения за коледни елхи!

Тази година монохромните коледни елхи, т.е. елхите, украсени с украшения в един цвят, ще бъдат на първо място. Най-модерните цветове са бяло, златно и сребърно.

Модерни монохромни бели и дървени украси за коледна елха, които можете да закупите в Pepco

Популярни са и коледните елхи в естествен стил, украсени с дървени, сламени или шишаркови украшения. Класическите коледни елхи в червено и златно също не излизат от мода.

Как да украсим коледната елха по модерен начин?

Днес в много интериори преобладава минимализмът и семплите и непреходни коледни украси, които се вписват идеално в почти всеки интериор – включително скандинавските аранжировки, които са изключително модерни в Полша. Така че Pepco не може да липсват топки, висулки и лампички, които ще се съчетаят идеално с минималистичната коледна елха. Декорациите включват не само кръгли топки, но и птици, цвят на лотос, ледени висулки с диаманти и разноцветни коледни лампички.

В аскетичните интериори често преобладават ярките цветове, като бялото е на преден план. Как се украсява бяла коледна елха или как се украсява коледна елха в бяло, за да подхожда на такова пространство? Това е просто: използвайте само бели и евентуално сребърни украси. Можете също така да напръскате клоните на дръвчето със сняг в спрей.

Как да украсим коледната елха в приказна атмосфера?

Мотивът на еднорога е завладял света. И това не се отнася само за света на децата. Възрастните също са се влюбили в митичните рогати понита. Популярността на джаджите, дрехите и продуктите за декорация на дома с еднорози доведе до появата им и при украсата на коледната елха. В Pepco можете да купите фини топки с еднорози за коледната елха в бяло или розово с крила. Те могат да бъдат допълнени от също толкова красиви комплекти с висулки във формата на сърце, елени, снежинки, украшения с брокат и ажурни коледни украшения. Някои от тях са украсени с розови перли.

Украса за коледна елха в стил Мики Маус на Дисни от Pepco

Как да украсим малка коледна елха? Изберете ажурна коледна украса

Ажурните коледни украси могат да висят редом с елегантните златни и сребърни, но се избират предимно от любителите на минимализма. Тези фини декорации изглеждат чудесно дори на най-малките дървета. В Pepco ще откриете ажурни кръгли топки, нежни звезди и ефирни ангели. Това са абсолютно прекрасни малки неща, които ще зарадват всички Ваши коледни гости.

Как се украсява коледна елха в класически интериор? Изберете червено!

Дори почитателите на традиционния интериор ще се зарадват на класическото червено на коледната елха. Никой друг цвят не се асоциира толкова много спразничния сезон. Pepco е подготвил колекция от коледни украси, подходящи за украса на масата, камината или прозореца, така че разгледайте магазина и изберете празнична украса: снежна топка, коледно джудже, чорап за подаръци или друга LED украса, която радва с веселия си цвят и традиционно празнична форма. Сред декорациите в червено ще намерите и висулки във формата на елени, звезди и топки с красива панделка.

Какъв е оптималният ред за украсяване на коледната елха?

Коледна елха с орнаменти в златно, сребърно и бяло.

Когато украсявате коледната елха, си струва да проявите умереност. Не искате коледната елха да е претрупана с украса. Знаете ли как най-добре да украсите коледната елха? Ако тя вече стои стабилно на мястото, което сте предвидили за нея, можете да започнете с украсяването с коледни лампички. Това ще Ви позволи да разпределите равномерно светлинните гирлянди и да ги закрепите стабилно, още преди да окачите украшенията и другите елементи. Най-големите декорации трябва да се закачат на долните клони на елхата, а по-малките – на по-високите. Можете да поставите звезда, връх или друг декоративен елемент на върха на елхата.

Разбира се, можете да промените реда, но добавянето на светлините в самия край е доста рисковано, тъй като тогава е лесно да съборите и да разрушите стъклените декорации.

Инфографика на Pepco В какъв ред да украсим коледната елха

Какви лампички за коледната елха да изберете?

При избора на лампички за коледна елха си струва да се вземат предвид следните фактори:

  • Цвят: Лампичките за коледна елха се предлагат в много различни цветове – от класически бял и топъл бял до по-цветни като червено, зелено, синьо или жълто. Изберете цвета на лампичките, който най-добре подхожда на Вашия интериорен дизайн и на коледната елха.
  • Вид лампички: могат да бъдат традиционни или LED. LED светлините са по-енергийно ефективни и по-издръжливи от традиционните.
  • Дължина на гирлянда: дължината на гирлянда от лампички трябва да е съобразена с височината на коледното дърво. За коледна елха с височина 180 см е достатъчен гирлянд от лампички с дължина около 5 метра.
  • Брой лампички: броят на лампичките зависи от Вашите предпочитания. Ако искате елхата Ви да е силно осветена, изберете гирлянд с повече лампички. Ако пък предпочитате по-незабележим ефект, изберете гирлянд с по-малко лампички.

Колко лампички да изберете за височината на коледната елха?

Прието е, че за всеки метър височина на коледната елха трябва да се използват приблизително 300 лампички. Това означава, че за коледна елха с височина 180 см са необходими около 540 лампички.

Ако имате коледна елха с височина 180 см, можете да изберете 5-метров LED гирлянд с 540 лампички. Такъв гирлянд от лампички ще бъде достатъчен, за да освети добре коледната елха и да създаде празнично настроение.

Кога да украсим коледната елха?

Според традицията коледната елха може да бъде украсена едва на Бъдни вечер, но за много хора този ден е изпълнен с домакинска работа и приготвяне на храната за Бъдни вечер. Ако предпочитате, можете да се заемете с украсяването на коледната елха още предния ден. Всъщност няма правило, което да определя кога трябва да украсите коледната елха – това е приятна коледна традиция, а не задължение, което трябва да се изпълни на определена дата.

Традицията цялото семейство да украсява коледната елха е изключително красива – това е време, което можете да прекарате заедно, за да закачите любимите си украшения на клоните на дървото, без да бързате.

Украса за коледната елха: бомбички, звездички и висулки

Как да изберем най-хубавата украса за коледна елха на добра цена?

Коледна елха, изпълнена с цветове, форми и шарки, или с един доминиращ цвят и тема? Мненията по този въпрос са разделени: някои предпочитат очарователна смесица, пълна с изобилие, други избират по-скоро спокойна и подредена композиция. Готовите комплекти от коледни украшения на Pepco, приготвени по определен цветови ключ, ще се харесат и на едните, и на другите. Това е така, защото те могат да бъдат както лайтмотив, така и допълнение към по-разнообразната украса на коледната елха.

Различни модерни балончета и украси за коледната елха в Pepco

  • Потърсете комплекти коледна украса за елха от Pepco – вместо да избирате отделни топки и висулки, можете да купите комплект. Готовите комплекти от коледни украшения на Pepco  са съставени по определен цветови ключ. Те ще украсят чудесно всяка коледна елха и не струват много!
  • Ако предпочитате, купувайте отделни топки и други украшения – в Pepco Ви очакват огромни възможности и широка гама от украшения в най-различни цветове и стилове. Ще откриете висулки в бляскава естетика – например във формата на снежинки или ледени висулки. Предлагаме и декорации в рустикален стил – например дървени елени и брадати гноми. Не липсват и най-модерните украшения с брокат, кадифе и ярки цветове.

Не сте сигурни какво да изберете? Разгледайте магазина на Pepco, за да видите цялата ни гама от украси за коледна елха, и изберете украсата, която ще Ви зарадва най-много. Пожелаваме Ви най-красивите семейни моменти с красиво украсената коледна елха!