Съдържание:

  1. Основни принципи на метода BLW - независимост, самостоятелност, хранене със семейството
  2. Ползи от използването на метода BLW при разширяване на диетата на бебетата
  3. Методът BLW трябва да бъде безопасен! Как да разширите диетата на детето?
  4. Как да започнете? Първи стъпки с метода BLW

Методът „Захранване, водено от бебето“ (BLW) новаторски подход за разширяване на диетата на бебетата, който става все по-популярен в цял свят. BLW буквално означава „отбиване, ръководено от бебето“ и се състои в това да се даде възможност на бебетата сами да изследват и да ядат твърда храна, вместо да бъдат хранени с лъжичка от родителя. Този начин на хранене позволява на детето да контролира какво и колко яде, като го насърчава да опознава различни вкусове, текстури и форми на храната.

Основни принципи на метода BLW – независимост, самостоятелност, хранене със семейството

Традиционното въвеждане на твърда храна често се състои от даване на бебетата на пюре или полутечна храна с лъжичка. При този подход родителят контролира какво и колко яде детето, което може да ограничи хранителните преживявания на детето. Методът BLW е отстъпление от тези традиционни методи! Тук детето е активен участник в храненето, като определя както темпото и начина на хранене, така и избора на консумираната храна. 

Методът BLW се основава на няколко основни принципа:

  • Самостоятелно хранене – основната идея на BLW е да се позволи на детето да се храни самостоятелно с твърди храни. Бебетата се насърчават да хващат храната с ръце и да ядат със собственото си темпо. Това спомага за развитието на двигателните умения, но също така и за трениране на сетивната интеграция – децата могат да откриват различни текстури и вкусове.
  • Контрол от детето – при метода BLW детето само контролира колко и какво яде. Родителите предлагат разнообразни безопасни и подходящо приготвени храни, но детето само решава кои и колко от тях ще изяде. Тази автономност подпомага развитието на способността за саморегулиране на апетита.
  • Участие в семейните хранения – методът BLW насърчава включването на децата в общите семейни хранения. Вместо да приготвяте отделни ястия за бебетата, малчуганите се хранят по същия начин, както останалите членове на семейството, разбира се, с безопасно и правилно приготвена храна. На малчуганите трябва да се осигури удобно столче за хранене с необходимите предпазни средства и седалка на подходяща височина, както и собствени чинии и купички.

Благодарение на тези предпоставки концепцията BLW е напълно подходяща за насърчаване на здравословни хранителни навици и изграждане на положителна връзка с храната още от първата година от живота на малкото дете.

 

Инфографика на Pepco за аксесоарите за BLW

Ползи от използването на метода BLW при разширяване на диетата на бебетата

Методът BLW има редица предимства, които подпомагат развитието на детето в различни аспекти – от двигателен до емоционален и социален.

Едно от основните предимства на метода BLW е подпомагането на двигателното развитие. Предоставянето на възможност на децата да се хранят самостоятелно насърчава развитието на координацията ръка-око и уменията за хващане. Детето се научава да манипулира храната, което спомага за развитието на прецизност на движенията и сила на пръстите и ръцете. Тази практика оказва пряко влияние върху развитието на фината моторика, която е важна за много други аспекти от живота на детето, между другото за писането. 

BLW позволява на децата да откриват различни вкусове и текстури по свой собствен начин. Благодарение на това децата могат да експериментират с различни храни, което може да насърчи развитието на по-разнообразни вкусови предпочитания. Опознаването на различни текстури на храната също стимулира сетивното развитие на детето.

Методът BLW подпомага и емоционалното и социалното развитие. Самостоятелното хранене възпитава у децата независимост и самоувереност. Общите хранения, в които детето участва активно, помагат за интегрирането му в семейството и развиването на социални умения. Децата се учат също така на търпение и умение да се справят с разочарованията, които могат да възникнат, когато се учат да се хранят.

Методът BLW трябва да бъде безопасен! Как да разширите диетата на детето?

Бебе, което се храни по метода BLW

Въвеждането на метода BLW трябва да бъде безопасно! Уверете се, че храните са меки и правилно приготвени, за да могат да бъдат консумирани от бебето. Важно е да избягвате малки, твърди, кръгли или лепкави храни, които могат да представляват опасност от задавяне. Хранещото се малко дете винаги трябва да бъде наблюдавано от възрастен. Струва си да се снабдите с детски аксесоари, за да направите първите хранения на бебето по-интересни. 

Когато подавате храната, обръщайте внимание на нейния размер и форма. Идеални са дълги, лесни за хващане парчета, които детето може лесно да държи и да дъвче. Те трябва да са достатъчно големи, за да може малкото дете да ги хване удобно и стабилно, а след това да ги насочи към устата, но достатъчно меки, за да могат лесно да се дъвчат и поглъщат.

Хигиената и чистотата по време на хранене също са много важни. Редовно почиствайте ръцете и лицето на детето, както и повърхностите и играчките, които могат да влязат в контакт с храната. Поддържането на чистота в зоната за хранене помага да се предотврати разпространението на бактерии и да се поддържа здравословна среда за малкия изследовател на вкусове.

Как да започнете? Първи стъпки с метода BLW

Началото може да бъде трудно и пълно с предизвикателства. Със сигурност ще се изисква много търпение от страна на родителя и отвореност към нуждите на малкото дете. Как да въвеждаме BLW?

  1. Избор на подходящи храни за начало – започнете с меки плодове и зеленчуци, като например варени моркови, банани или авокадо. Изберете храни, които са лесни за хващане и безопасни за бебето.
  2. Насърчавайте детето да опитва нови храни – позволете му да изследва храните, но не го насилвайте да яде. Бъдете търпеливи и позволете на детето да изследва храните със собствено темпо.
  3. Разпознаване на сигналите за глад и ситост – наблюдавайте детето, за да разберете кога е гладно и кога е сито. Неудържима радост при вида на храната (детето е гладно, иска да яде) или обръщане на главата встрани от купата или чинията (детето е сито, не иска да яде) са сигнали, които трябва да бъдат разпознати и уважавани.

За какви предизвикателства и потенциални неудобства трябва да се подготвите? На първо място за… бъркотията – приемете я като част от важния процес на обучение на Вашето дете. Използвайте лесни за почистване прибори, подложки за хранене и постелки за столове. Какво да правим, когато детето не иска да се храни? В никакъв случай не насилвайте бебето да яде. Предлагайте разнообразни храни и оставете детето да реши какво и колко да яде. Важно е да се отбележи, че BLW може свободно да се комбинира с кърмене или хранене от шише.