Съдържание:

  1. Есенни декорации за перваза на прозореца
  2. Есенни декорации за маса
  3. Есенни идеи за декорация на дневната и спалнята
  4. Есенна украса пред къщата
  5. Обобщение

Есента е време, в което природата ни дарява с уникално богатство от цветове и багри. Това е идеалният момент да внесете в дома си топли и уютни декорации, които отразяват красотата на този сезон. От декоративни орнаменти за перваза на прозореца, през атмосферни текстилни изделия до декорации пред къщата… Ето няколко вдъхновяващи идеи, които ще ви помогнат да създадете есенна атмосфера във всяко кътче на дома. 

Есенни декорации за перваза на прозореца

Вътрешните первази на прозорците са идеалното място за поставяне на сезонни декорации. Есенната украса на перваза на прозореца може да бъде както проста, така и впечатляваща, в зависимост от Вашия стил и наличното пространство.

Какво можете да поставите на перваза на прозореца? 

  • Тиква – малките тикви в различни цветове и форми са класическа част от есенната украса. 
  • Стъклени съдове с жълъди, кестени и клонки с цветни листа – изберете стъклени съдове с различна височина и ги напълнете с „даровете на есента“. Можете да направите есенен букет от клонки и листа.
  • Свещи и свещници – поставете на перваза на прозореца няколко ароматни свещи в топли нюанси като оранжево, кафяво или бордо. Можете да ги поставите върху декоративни чинийки или във фенери или върху атмосферни свещници.
  • Растения – изберете саксийни растения, които цъфтят през есента, като например калуна или декоративни треви. Добавете саксии в естествени цветове, за да подчертаете есенния характер на декорацията.

Есенни декорации за маса

Есенно декорирана кухня със сухи листа, тиква и цветя

Масата е централна точка при много домашни дейности, затова си струва да се погрижите да я аранжирате за есента. Есенната украса на масата може да придаде топлина и уют по време на хранене и семейни срещи.

Какво можете да сложите на масата? 

  • Есенен декор – изработете декор от сезонни листа, клонки и шишарки. Към него можете да добавите малки тикви, сушени плодове и свещи. Разположете го на централно място на масата.
  • Покривки и салфетки – изберете текстил в есенни цветове като топло кафяво, оранжево, червено и златисто. Покривките и салфетките в тези цветове ще подчертаят есенната атмосфера.
  • Купички с есенни лакомства – поставете на масата купички със сезонни плодове, като ябълки или круши и ядки. Те не само ще добавят цвят, но и ще внесат естествен елемент в декорацията.

Есенни идеи за декорация на дневната и спалнята

През есента дните стават по-къси, а вечерите – по-хладни, така че е добре да създадете уютна атмосфера у дома. Текстилни елементи като одеяла, покривки и калъфки за възглавници, могат да бъдат практични есенни декорации, които ще преобразят интериора на дневната и спалнята, внасяйки топлина и уют.

Одеялата са съществена част от есенните декорации. Във всекидневната те могат да бъдат стилно подредени на дивана или фотьойла, готови да Ви обгърнат в хладните вечери. Изберете одеяла от меки и приятни материали като вълна, полар или дебела памучна тъкан. Цветовете, които преобладават през есента, са кафяво, оранжево, червено и златисто. 

Покривките за легло са друг елемент, който се вписва идеално както във всекидневната, така и в спалнята. Можете да ги поставите на леглото в спалнята или на дивана във всекидневната, създавайки усещане за лукс и уют с есенен привкус. Покривките за легла могат да бъдат и практично допълнение – те предпазват мебелите от замърсяване и износване, като същевременно придават характер на интериора. Когато избирате покривки за легла, обърнете внимание на материалите и шарките – плътни, тъкани покривки за легла в есенни цветове или с мотиви на листа ще бъдат идеален избор.

Калъфките за възглавници са малък, но важен декоративен елемент, който лесно може да се променя според сезона. През есента изберете калъфки за възглавници от естествени материали като лен, памук или вълна, за да придадете топлина и уют на интериора. Текстурата на калъфките за възглавници може да бъде различна – обикновена, бродирана или украсена с пискюли или копчета. Мотивите, вдъхновени от природата, като листа, дървета или животни, ще бъдат идеалното допълнение към есенната декорация.

Нямате идеи за есенна украса на дома си? Вдъхновете се от декорациите на Pepco

Инфографика на Pepco за есенната украса

Есенна украса пред къщата

Декорацията пред къщата може значително да промени външния вид на целия имот, като внесе есенна атмосфера още от входа.

  • Венец за вратата – можете да го направите сами с клонки, листа, шишарки, жълъди и малки тикви или да купите готов венец. Това е класическа есенна украса за вратата!
  • Подреждане на тикви – подредете тикви с различни размери и цветове на стъпалата около входната врата или на верандата. Добавете няколко саксии с калуна или хризантеми.
  • Фенери и свещи – поставете няколко фенера или лампиони със свещи пред вратата. Вечерта те ще създадат топла и уютна атмосфера.
  • Осветление – окачете LED светлини в топли цветове по дърветата и храстите пред къщата. Можете също така да поставите слънчеви фенери по пътеката, водеща към къщата.
  • Килимче за посрещане – заменете стандартната изтривалка с такава с есенна тематика. Това може да е модел с листа, тикви или топли есенни цветове.

Обобщение

Есенната украса е идеалният начин да внесете топлина и уют в дома си. Независимо дали става въпрос за есенна декорация за перваза на прозореца, масата, входната врата или пред къщата, идеите за есенна украса позволяват творчески и красиви аранжировки, които ще радват окото през цялата есен. Всички наши предложения ще намерите на атрактивни цени в стационарните магазини на Pepco! Помнете, че най-важното е украсата да отразява Вашия стил и да придава блясък и топлина на дома Ви!