Съдържание:

  1. Планирайте трапезарията от самото начало
  2. Декорации, аксесоари и комплекти за трапезарията
  3. Цвят и стил на трапезарията - вдъхновения
  4. Маса и столове – сърцето на всяка трапезария
  5. Как да изберем маса за трапезарията? 
  6. Как да изберем столове за трапезарията?
  7. Осветление за трапезарията – погрижете се за функционалността и добрата атмосфера

Обзавеждането на трапезарията изисква обмисляне на много аспекти, от избора на подходящите мебели, през осветлението, до декорациите и аксесоарите. Правилното планиране на това пространство позволява създаване на място, което ще бъде не само максимално функционално, но и уютно и вдъхновяващо. Вижте нашите идеи за трапезарията и създайте свое място за семейни събирания. 

Планирайте трапезарията от самото начало

Планирането на Вашата трапезария е ключова стъпка в създаването на функционално и приятно място за хранене заедно. Как да оценим наличното пространство и да адаптираме оборудването към него?

  1. Измерете точно площта, предназначена за трапезарията. Вземете предвид не само площта на пода, но и височината на тавана, разположението на вратите и прозорците и всякакви други постоянни елементи като камини или ниши.
  2. Помислете колко голяма група хора искате редовно да приемате на масата. Трапезарията ще се използва основно за семейно хранене или за по-големи тържества?
  3. Планирайте оптималното разположение на мебелите. Уверете се, че около масата има достатъчно място за столове – трябва да има минимум 90 сm разстояние между ръба на масата и стената (за да се улесни ставането и сядането), а разстоянието между столовете трябва да е минимум 60 сm (измерено от центъра на столовете). 
  4. Ако планирате да поставите допълнителни мебели в трапезарията, например витрина или скрин, не забравяйте да оставите достатъчно място пред тях – вратите и чекмеджетата трябва да се отварят свободно. 

Не забравяйте, че използването на огледала, подходящо осветление и ярки цветове могат визуално да увеличат пространството, което прави трапезарията да изглежда по-голяма и по-отворена.

Инфографика на Pepco за елегантна трапезария

Декорации, аксесоари и комплекти за трапезарията

Първо изберете завеси и килими, които да подхождат на цветовете и стила на трапезарията. Декорациите, които ще добавят характер към интериора, са: свещници и свещи и зелени растения. 

На масата в трапезарията могат да се появят покривки, салфетки и подложки

  • покривки – идеални за създаване на елегантен вид на масата за специални поводи. Изберете материали, които са лесни за почистване и отговарят на стила на трапезарията.
  • салфетки и подложки – те са чудесно решение за ежедневието, придават цвят на трапезарията и защитават плота на масата. 

Сервизът за хранене е основното оборудване на всяка трапезария. Изберете чаши за кафе и чай, чинии и прибори за хранене, които да се вписват добре в стила на интериора и да отговарят на индивидуалните предпочитания на членовете на домакинството. Също така си струва да имате под ръка практични аксесоари за сервиране като дъски за сирене, кани и купи. 

Не забравяйте, че декорациите и аксесоарите трябва да допълват, а не да доминират пространството на трапезарията. Когато ги избирате, следвайте принципа на умереност и хармония, за да създадете последователен и приятен за окото интериор.

Цвят и стил на трапезарията – вдъхновения

Изборът на съответния стил и цвят е неразделен елемент от декорирането на трапезарията, което оказва значително влияние върху атмосферата и характера на помещението. 

Най-популярните стилове са: модерен, скандинавски и рустикален. Трапезарията в модерен стил се характеризира с изчистени линии, минимализъм и най-често неутрална цветова палитра. Скандинавският стил идеално съчетава функционалността с естествената красота. Тук доминират светли, пастелни цветове, естествено дърво и семпли, но елегантни форми. Рустикалният стил е идеален за любителите на топлия и традиционен интериорен дизайн. В този стил доминират естествени материали като дърво, ратан, ракита и камък, както и топли, земни цветове с цветни акценти. 

Цветовете в интериора са отговорни за създаването на атмосферата. Светлите, топли цветове могат да направят трапезарията уютна, докато студените нюанси и сивото ще създадат модерна, елегантна атмосфера. Струва си да експериментирате с контраста и баланса на цветовете. Например тъмните мебели могат да изглеждат впечатляващо на фона на светли стени, а цветните аксесоари могат да оживят неутралното пространство. Не забравяйте, че цветовете на трапезарията трябва да бъдат в хармония с останалата част от жилището, създавайки едно цяло и хармонично преминаване между стаите.

Маса и столове – сърцето на всяка трапезария

Маса и столове в модерна трапезария

Ключът към удобната и практично обзаведена трапезария е, разбира се, правилно подбрана маса и столове. 

Как да изберем маса за трапезарията? 

Изберете размер на масата, подходящ за размера на трапезарията и броя на хората, които обикновено приемате у дома. Не забравяйте да оставите достатъчно място около масата – възможността за свободното преместване на столовете и запазването на възможността за свободното движение около масата е много важна

Формата на масата трябва да съответства на формата на трапезарията. Кръглите маси са идеални за по-малки пространства и край тях се разговоря приятно, докато правоъгълните маси са по-подходящи за по-големи помещения. Изборът на материала зависи от стила на интериора и атмосферата, която искате да създадете. Дървените маси внасят топлина и естественост, стъклените – лекота и модерен дух, а металните – придават индустриален характер на интериора.

Как да изберем столове за трапезарията?

Изберете удобни столове с ергономични седалки и облегалки. Столовете трябва да отговарят на стила на масата и на цялата трапезария – можете да изберете съответстващи цветове и материали или да създадете интересен контраст. Уверете се, че столовете имат правилна височина – в идеалния случай трябва да има около 30-40 сm свободно пространство между плота на масата и седалката на стола. Обърнете внимание и на тяхното качество и покритие, което е важно за лесното поддържане на столовете чисти. 

Осветление за трапезарията – погрижете се за функционалността и добрата атмосфера

В малка трапезария е достатъчно да използвате основно осветление, под формата на висяща лампа (за предпочитане около 75-90 сm над плота) или полилей. Този тип осветление предлага силна, но дифузна светлина, която ефективно осветява цялото пространство. В по-големи интериори добра идея е да инвестирате в няколко източника на светлина, които да осигурят на трапезарията желаната функционалност и атмосфера. В допълнение към основното осветление, интериорът може да включва и акцентиращо осветление (напр. светлинни панели, LED ленти, свещници) и функционално осветление (напр. настолни лампи върху скрин или точково осветление под формата на стенни лампи). 

Не забравяйте, че осветлението трябва да бъде подредено така, че да осветява равномерно цялото пространство, като избягвате сенките и заслепяващите светлинни точки.

В крайна сметка не забравяйте, че Вашата трапезария трябва да отразява Вашия личен стил и нужди. Независимо дали предпочитате минималистичен подход или пищни декорации, важно е да създадете пространство, което да е благоприятно за хранене и разговори заедно. Перфектно подбраните мебели, осветление и декорации могат да превърнат трапезарията в сърцето на дома, където семейството и приятелите могат да се събират и да прекарват времето заедно.