Съдържание:

  1. Организиране на кухненските шкафове - практично разделение на зони
  2.  Организация на кухнята и идеи, които заслужават внимание - принципът на кухненския триъгълник
  3. Избор и организация на чекмеджетата в кухнята 
  4. Начини за практично използване на кухненските чекмеджета
  5. Идеи за подредена кухня
  6. Подреждане на кухненските шкафове и организиране на килера

Добрата организация на кухнята е основа не само за чистота, но преди всичко за ергономична работа по време на ежедневното приготвяне на ястия за цялото семейство. Какво трябва да се има предвид при организирането на кухнята? 

Организиране на кухненските шкафове – практично разделение на зони

Един от основните принципи на организацията на кухнята е внимателното разпределение на функционалните зони. Размерът им зависи от големината на помещението, но във всяка кухня си заслужава да се обособят зони: за съхранение и приготвяне на храна, за готвене и миене. Какво трябва да включват тези зони?

  • Зона за миене: обхваща шкаф с мивка и евентуално съдомиялна машина. В шкафа с мивката е добре да се отдели място за кошче за смет и за основни почистващи препарати. Добре е в шкафа над мивката да поставите поставка за сушене на съдове. 
  • Зона за готвене: обхваща готварска печка с прилежащите ѝ шкафове, както и фурната и друга бяла техника за готвене или затопляне на храна. С цел организацията на кухнята и зоната за готвене да бъде възможно най-практична, е добре да съхранявате тенджерите и тиганите, тави и аксесоари за приготвяне на ястия в тази зона – например в шкафа под газов или индукционен плот. 
  • Зона за съхранение и приготвяне на храна: това е основната и най-голямата кухненска зона. Обхваща хладилник, шкафове и работен плот. Добре е да съхранявате в нея най-често използваните хранителни продукти, както и подправки и аксесоари и прибори за приготвяне на храна (дъски за рязане, прибори за хранене, чинии). 

Добре организираната кухня с функционално разпределение на зони е в основата на удобството при ежедневното използване на това помещение. Редът в кухнята означава лесно намиране на необходимите предмети и удобно използване на това помещение.

 Организация на кухнята и идеи, които заслужават внимание – принципът на кухненския триъгълник

Една блестяща идея за удобно и ергономично организиране на кухнята е използването на т.нар. работен триъгълник. Всеки от върховете му е ключов елемент от оборудването (хладилник, мивка и готварска печка). Според принципа на кухненския триъгълник оптималните разстояния между тези уреди трябва да са:

  • между хладилника и мивката: 120-180 cm,
  • между мивката и готварския плот: 120-180 cm,
  • между хладилника и готварския плот: 120-250 cm.

Избор и организация на чекмеджетата в кухнята 

Добрата организация на чекмеджетата в кухнята ще позволи ергономично използване на кухнята и поддържане на ред. Съхранението в кухнята има едно важно правило: тежките предмети се съхраняват в долните шкафове, а по-леките – в горните. Съхраняването на съдове, аксесоари и хранителни продукти може да бъде удобно както на рафтове, така и в чекмеджета – въпросът на правилното организиране. 

  • Кухненски рафтове – побират повече предмети от чекмеджетата и могат да бъдат много устойчиви. Препоръчително е да ги избирате за шкафовете, в които ще се съхраняват тежки и големи предмети (например бяла техника).
  • Кухненски чекмеджета – можете да ги изтегляте до пълната им дълбочина, за да изваждате нещата отзад, без да се налага да изваждате тези отпред. Те могат да бъдат с различна височина, както и с различна устойчивост на натоварване.

Ако обаче искате да постигнете максимален комфорт, за долните шкафове изберете предимно или изцяло чекмеджета. Вниските чекмеджета се съхраняват подправки, прибори за хранене, различни дребни предмети и полезни аксесоари за готвене. Високите чекмеджета се използват за съхранение на съдове, тенджери и тигани, както и на аксесоари за печене и хранителни продукти. 

Инфографика на Pepco "Какви контейнери да купим за кухнята?"

Начини за практично използване на кухненските чекмеджета

Самият факт, че в кухненските шкафове има чекмеджета, не е достатъчен, за да се говори за добра организация на кухнята. Ключово е тяхното използване. Разгледайте добрите идеи по-долу – организиране на кухненски шкафове с чекмеджета:

  • Използвайте подложка – за всяко кухненско чекмедже си струва да купите мека подложка за чинии, чаши и сервизи. Кухнята трябва да бъде функционална, затова не може да не закупите основни аксесоари за чекмеджета, като вложки и разделители за прибори.
  • Купете разделители, прегради и други аксесоари, улесняващи съхранението – те не само ще ви улеснят подреждането на предметите, но и ще предотвратят неконтролируемото им преместване в чекмеджето. Всички необходими аксесоари ще намерите в нашите магазини Pepco.
  • Съхранявайте хранителните продукти в кошници или кутии – няма да се преобръщат, а и ще Ви е по-лесно да поддържате кухнята си подредена. Ако се изсипят кафе, чай или олио, тези продукти няма да замърсят веднага вътрешността на чекмеджето, а ще се задържат в кутията или кошницата.

Идеи за подредена кухня

Жена в кухнята показва буркани за съхранение на суха храна

Добрата организация на кухнята е от основно значение за ефективното използване на бялата техника, тъй като имаме всичко на една ръка разстояние. Върху кухненския плот трябва да има само най-необходимите предмети, като например чайник, блок за ножове или контейнер за подправки. Освен това полезни ще бъдат кошници или стъклени чинии за пресни плодове. 

Подреждане на кухненските шкафове и организиране на килера

Независимо дали разполагате с отделен килер или съхранявате хранителните продукти в кухнята, съхранявайте насипните продукти в специални стъклени съдове за съхранение на храна. Благодарение на херметичните капаци в тях могат да се съхраняват брашно, грис, макаронени изделия, ориз, кафе или чай, без да се страхувате, че в тях ще се появят молци. 

В Pepco можете да закупите прозрачни или цветни контейнери за храни и напитки, благодарение на което ще имате под ръка любимите си продукти. В нашите магазини ще намерите метални кутии с вдъхновяващи надписи и множество буркани и бурканчета, в които да съхранявате любимите си закуски и сладкиши.