Съдържание:

  1. Започнете с оразмеряването
  2. Изберете своя стил
  3. Как да обзаведем малка кухня? Практично от Pepco!
  4. Мебели за малка кухня
  5. Как да аранжираме малка кухня с прозорец?

Не е задължително аранжирането на малка кухня да бъде трудно. Дори в силно ограничено пространство е възможно да се създаде функционална и естетична кухня. Откъде да започнем? Как да обзаведем малка кухня и какво да имаме предвид?

Започнете с оразмеряването

Най-добрите проекти започват с точно измерване на помещението. Трудно е да се планира разположението на шкафовете, когато не знаем точните размери на интериора, в който ще бъдат поставени. Вземете измервателна лента и проверете:

  • Точните размери на помещението – измерени по пода.
  • Размерите на всяка стена – като вземете предвид съществуващите ниши, инсталации и отвори за прозорци и врати.
  • Височината от пода на елементи като первази на прозорци, електрически контакти и други подобни.

За да улесните работата си, можете да нарисувате плана на стаята и на всяка от стените или да направите снимки. Въз основа на направените измервания можете да започнете да планирате новата си кухня.

Изберете своя стил

Малката кухня може да бъде минималистична, но може да бъде и в рустикален или модерен стил. Разгледайте онлайн вдъхновенията и решете коя естетика Ви харесва най-много. Имайте предвид, че:

  • Малката кухня не бива да бъде претрупана – затова е по-добре да се избере аранжировка със затворени шкафове, отколкото такава, в която повечето неща се съхраняват отгоре.
  • За малка кухня са подходящи аранжировките в два или три цвята. Не е задължително да бъдат светли на всяка цена – важното е да не са прекалено много.

Всяка кухня може да бъде красива и функционална – това е въпрос на последователност и добър план. Ако сте избрали определен стил, придържайте се към него. Изберете подходящи кухненски аксесоари за малка кухня от Pepco, а не артикули с различна естетика.

Инфографика на Pepco за работния триъгълник в кухнята

Как да обзаведем малка кухня? Практично от Pepco!

Един от най-функционалните принципи за подреждане на малка кухня е принципът на работния триъгълник и свързаното с него разделение на три зони:

  1. Зона за складиране и съхранение.
  2. Зона за приготвяне на храна и миене на съдове.
  3. Зона за готвене.

В зоната за складиране и съхранение трябва да има хладилник и мебели с рафтове, чекмеджета или системи cargo, за да се поберат всички необходими продукти за складиране и съхранение. Това е и мястото за всички контейнери за храна и напитки за малка кухня, както и за всички видове съдове и аксесоари. Зоната за приготвяне на храна и миене трябва да включва мивка и евентуално съдомиялна машина, както и работен плот за приготвяне на храна. В зоната за готвене трябва да има готварска печка, работен плот и евентуално други уреди като фурна или микровълнова печка.

Принципът на работния триъгълник гласи, че всяка зона е един от върховете на триъгълник. Разстоянията между тях не трябва да са нито твърде големи, нито твърде малки. Подробностите, разбира се, зависят от дадения интериор.

Мебели за малка кухня

Малка кухня с бели мебели в скандинавски стил.

В зависимост от формата и спецификата на помещението можете да изберете различни подредби на мебелите – например L-образно, U-образно или едноредно. Понастоящем мебелите могат да бъдат поръчани или закупени от студия за кухненско обзавеждане, както и от дърводелци, за да се създаде обзавеждане на кухнята от пода практически до тавана или малко по-ниско.

От една страна, високите мебели и целите стени могат да изглеждат претоварени. От друга страна, пълноценното използване на пространството ще осигури огромно количество място за съхранение, въпреки малката площ на кухнята.

За да изберете броя на шкафовете и техния вид, помислете какво точно ще се съхранява в тях. Може би имате минималистичен подход и използвате само две тенджери и един тиган? Или пък притежавате огромно количество съдове и искате да намерите място за всеки от тях? Мебелите за малка кухня изберете, като обърнете внимание на тяхната ергономичност и функционалност. Опитайте се да използвате всяка част от пространството, но и без претрупване – добра идея е да изберете горните шкафове да съответстват на цвета на стената, което ги прави много по-незабележими.

Как да аранжираме малка кухня с прозорец?

Въпреки че готвенето в кухня с прозорец определено е по-приятно, отколкото в помещение без прозорци, този архитектурен елемент може да бъде и пречка при аранжировката на пространството. Ако прозорецът се намира на стената, на която планирате да монтирате мебели, помислете за изработване на плот, който ще бъде едновременно перваз на прозореца. Ако прозорецът е на страничната стена, можете да поставите маса до него или да разширите кухненския плот, за да създадете място за пиене на кафе и хранене.

Не забравяйте, че прозорецът в кухнята не трябва да бъде точно до газова печка. За други видове готварски печки няма подобни препоръки, въпреки че по време на готвене и пържене могат да се появят пръски, пара и разпръскване. Когато в близост до готварската печка има прозорец, е лесно той да се замърси, както и всяка декорация на прозореца, като завеса, перде или щора.

Аранжирането на малка кухня може да бъде доста голямо предизвикателство, но правилният план ще Ви помогне да избегнете грешките и да изберете най-добрия стил и мебели за Вашето пространство.