Съдържание:

  1. Основни правила при аранжиране на кухнята
  2. Кухненско оборудване - какво Ви е необходимо, за да готвите с удоволствие?
  3. Как да изберете чинии, чаши и други съдове?
  4. Големи и дълбоки чинии, купи и купички
  5. Порцеланови, керамични или стъклени съдове за сервиране - какво да изберем?
  6. Изберете комплект! Защо си заслужава да инвестирате в комплект съдове за хранене?
  7. Контейнери за храна и напитки - безопасно и удобно съхранение на хранителни продукти
  8. Кухненски аксесоари? Тези продукти не трябва да липсват в кухнята Ви!

В модерната кухня перфектният дизайн е съчетан с функционалността. Подходящият интериорен дизайн, напредналите технологично уреди и висококачествените съдове и аксесоари са най-добрата рецепта за кухня, в която приготвянето на храна е истинско удоволствие. Как да създадете красива и практична кухня в модерен стил? Подсказваме!

Основни правила при аранжиране на кухнята

Проектирането на модерна кухня изисква използването на здрави материали и иновативни решения, които се отразяват както на естетиката, така и на функционалността на интериора. 

Ето основните правила, които ще Ви помогнат да създадете идеалното кухненско пространство.

  • Ергономичното оформление на кухнята трябва да улеснява ежедневните задачи за приготвяне на храна, готвене и почистване. Помислете за правилния брой и разположение на шкафовете и уредите, така че да са лесно достъпни и удобни за използване. Ако не можете да си представите живота си без кафе – създайте кът за кафе, където всички аксесоари са на една ръка разстояние. 
  • Изборът на довършителните материали е от решаващо значение за запазване на визуалната стабилност на Вашата модерна кухня. Търсете материали, които са издръжливи, лесни за поддържане на безупречна чистота и привлекателни. Неръждаемата стомана, стъклото, висококачественият ламинат или естественият камък са най-популярните решения за модерната кухня. 
  • Разделете кухнята на практични зони: за приготвяне на храна, за готвене, съхранение и миене. Това ще направи пространството по-ергономично и възможно най-функционално. Не забравяйте също така да осветите всяка зона по подходящ начин, което ще увеличи комфорта и безопасността при работа в кухнята. 

Не забравяйте, че ключът към перфектната кухня е да се намери баланс между естетика и практични решения. Модерната кухня е и помещение, което е точно съобразено с нуждите на домакина – анализирайте нуждите си още на етапа на проектиране на аранжировката, за да може тя да бъде персонализирана и съобразена с индивидуалните очаквания.  

Кухненско оборудване – какво Ви е необходимо, за да готвите с удоволствие?

Отворен кухненски шкаф с подправки, подредени в буркани

За да бъде готвенето приятно и ефективно, е важно да разполагате с подходящото кухненско оборудване. Откъде да започнем? От тенджерите и тиганите, разбира се! 

Изборът на подходящи тенджери и тигани е от решаващо значение за ефективното готвене. Важно е те да са съвместими с типа на Вашата печка. Например за индукционните котлони са необходими съдове с магнитно дъно, а за газовите котлони са подходящи по-тежки съдове, които разпределят топлината равномерно. Добре е да имате няколко тигана – с различни размери и видове, например тефлонов за храна, която лесно залепва, и чугунен за пържене при висока температура. Когато приготвяте комплект тенджери и тигани, избирайте съдове, изработени от най-висококачествени материали, които не реагират с храната.

Синоним на модерната кухня са иновативни уреди, които улесняват готвенето. Миксери, блендери, гофретници, тостери, фритюрници и скари са уреди, които значително намаляват времето за приготвяне на храна и улесняват приготвянето дори на най-сложните ястия. Струва си също така да обмислите закупуването на мултифункционални уреди, като например мултифункционални кухненски роботи, които съчетават няколко функции в един уред, като по този начин спестяват не само време, но и място в кухнята.

Правилното кухненско оборудване може да превърне приготвянето на храна в приятно преживяване. Изборът на тенджери и тигани и на конкретни уреди зависи от индивидуалните нужди и стила на готвене.

Как да изберете чинии, чаши и други съдове?

Изборът на чинии, чаши и други съдове за хранене е важен аспект от кухненското обзавеждане, който определя практичността на оборудването и влияе върху естетиката на сервираните ястия. Как да комплектувате съдовете за готвене в кухнята? 

Големи и дълбоки чинии, купи и купички

Различните видове чинии и купи са необходими във всяка кухня за сервиране на разнообразни ястия. Големите чинии са идеални за сервиране на повечето ястия – от основни ястия до закуски. Дълбоките чинии са незаменими при сервиране на супи и други течни ястия, тъй като гарантират, че сосовете и бульоните остават в чинията. От друга страна, купичките са многофункционалниот малки, идеални за предястия и сосове, до големи, идеални за салати или ястия с паста. Изборът на подходящи съдове зависи от вида и стила на сервираната храна.

Кухненски съдове в изтеглящ се шкаф

Порцеланови, керамични или стъклени съдове за сервиране – какво да изберем?

Вашите чинии и купичките могат да бъдат изработени от различни материали. Най-популярните от тях са: порцелан, керамика и стъкло. С какво се характеризират тези материали?

  • Порцеланът е символ на елегантност и традиция в подредбата на масата. Предлага се предимно в елегантен бял цвят и с деликатна декорация – идеален е както за ежедневното хранене с любимите хора, така и за специални поводи като коледни обеди или вечери за рождени дни. С порцелана трябва да се борави внимателно при употреба и миене на ръка!  
  • Керамика – този материал е по-устойчив на счупване от порцелана и обикновено е по-дебел и по-тежък. Керамиката се предлага в широка гама от дизайни и цветове, които подхождат на всеки стил кухня. Това е чудесен избор за ежедневието, но също така и за по-официални хранения. Повечето керамични чинии и купи могат да се мият в съдомиялна машина, но винаги проверявайте препоръките на производителя. 
  • Стъкло – универсален материал, който може да се използва във всеки тип интериор. Стъклото се почиства лесно и представя храната по атрактивен начин. Освен това стъклените съдове са по-устойчиви на надраскване и промяна на цвета в сравнение с другите материали. Огромно предимство на стъклените съдове е, че могат да се мият в съдомиялна машина. 

Изберете комплект! Защо си заслужава да инвестирате в комплект съдове за хранене?

Закупуването на пълни комплекти съдове за хранене е чудесен начин да осигурите естетическа последователност във Вашата кухня и трапезария. Комплектите от чинии, които са съчетани по модел и цвят, създават хармоничен и елегантен вид на масата. Освен това те са проектирани за лесно съхранение и почистване в съдомиялна машина. Идеалният комплект за сервиране е този, който е съобразен с индивидуалните нужди и навици, както и с броя на хората в домакинството. 

Не забравяйте, че съдовете за хранене, освен като функционалност, служат и като декоративен елемент, така че си струва да изберете елементи, които отразяват личния Ви стил и просто се вписват в модерната кухня. 

Контейнери за храна и напитки – безопасно и удобно съхранение на хранителни продукти

Жена стои пред шкаф с подредени буркани и кухненски кутии

Солидните контейнери за храни и напитки са необходими във всяка кухня – те улесняват съхранението и удължават свежестта на продуктите. Те са полезни както за съхранение на остатъци от храна, така и за опаковане на обяд за работа или училище. 

Отделна категория са елегантните контейнери за съхранение на насипни продукти като кафе, чай, захар или макаронени изделия. Можете да ги поставите върху кухненския плот или на отворените рафтове – ще украсят кухнята Ви и ще имате лесен достъп до съдържанието им. 

Съвременните контейнери за храна могат да бъдат изработени от здрави пластмаси, неръждаема стомана и елегантно стъкло. Изберете такива, които подхождат на кухнята Ви, които са херметични и се почистват лесно. Обърнете внимание и на тяхната безопасност за здравето, т.е. липсата на вредни вещества в състава, които биха могли да влязат в реакция с хранителни продукти.

Инфографика на Pepco: Какво да купим за модерната кухня

Кухненски аксесоари? Тези продукти не трябва да липсват в кухнята Ви!

Това са малки елементи, които определят функционалността на всяка кухня. Когато комплектувате оборудване от тази категория, изберете кухненски аксесоари с високо качество, отличаващи се с издръжливи материали, ергономични дръжки и модерен дизайн.

Ето кратък списък на най-важните кухненски аксесоари:

  1. Ножове – изберете комплект ножове, за предпочитане в удобна поставка. Комплектът трябва да се състои от минимум 4-5 ножа – от голям готварски нож през нож за хляб с назъбено острие до малки ножове за белене на зеленчуци.
  2. Дъски за рязане – съобразете ги с подредбата и индивидуалните си нужди. Модерните дъски могат да бъдат изработени от различни материали – дървените дъски са издръжливи и естетични, пластмасовите дъски са лесни за почистване, а бамбуковите дъски са леки и екологични.
  3. Лъжици и черпаци – Дървените са щадящи за съдовете, а силиконовите са устойчиви на топлина и многофункционални.
  4. Цедки, лъжици с дупки, шпатули, преси и бъркалки – удобни аксесоари, които не могат да липсват в кухнята! Много полезни при отцеждане на макаронени изделия, зеленчуци или плодове, безопасно обръщане на пържени храни в тигани, смачкване на картофи и ефективно смесване на течни съставки. Предлагат се в различни размери и цветове и са изработени от различни материали, като например модерна комбинация от дърво и силикон. 
  5. Рендета – улесняват настъргването на зеленчуци, сирене или шоколад. Има различни видове рендета, които могат да бъдат предназначени за рендосване на специфични продукти (напр. сирене) или универсални рендета с различни режещи повърхности.
  6. Механични резачки – улесняват бързото нарязване на зеленчуци, билки или ядки.

Тези аксесоари правят работата в кухнята по-ефективна и приятна. 

Модерната кухня е функционална, естетична и съобразена с най-новите тенденции. Нейната подредба трябва да бъде добре обмислена и съобразена с индивидуалните нужди на потребителите. Разбира се, крайният вид на модерната кухня зависи от индивидуалните предпочитания и финансовите възможности. Какъвто и стил да изберете, струва си да се уверите, че кухнята е функционална и естетически издържана.