Съдържание:

  1. Модерен дизайн на кухнята - как да аранжираме кухня в модерен стил?
  2. Малка кухня? Това не е проблем! Функционална аранжировка за малка кухня
  3. Декориране на дневна с кухня - как да го направим правилно?
  4. Аксесоари за декорация на кухнята - украса на прозорци и первази в кухнята
  5. Декорация на кухненски прозорци
  6. Декор на перваза на кухненския прозорец

Кухнята е сърцето на дома – мястото, където приготвяме храна, срещаме се със семейството и прекарваме времето си в разговори. Ето защо си струва да се погрижите за декорацията й така, че да бъде не само функционална, но и естетически издържана и уютна. В нашата статия ще намерите няколко идеи за модерен кухненски декор и аксесоари, които могат да придадат чар на всеки интериор. Започваме!

Модерен дизайн на кухнята – как да аранжираме кухня в модерен стил?

Модерният кухненски интериор се характеризира с простота, минимализъм и елегантност. В него преобладават изчистените линии, гладките повърхности и неутралните цветове като бяло, сиво и черно. В модерните кухни често се използват материали като неръждаема стомана, стъкло и камък.

Искате ли кухненският Ви интериор да бъде модерен? Обърнете внимание на това: 

  • Изберете мебели с прости форми и гладки фронтове, за предпочитане без дръжки – използването на система за отваряне с натискане ще осигури равна повърхност на шкафовете.
  • Съвременните кухни трябва да са добре осветени. Идеални са осветените работни плотове и елегантните висящи лампи над кухненския остров.
  • В една модерна кухня бялата техника трябва да бъде не само функционална, но и естетическа. Изберете модели за вграждане или се спрете на уреди от една марка с изчистени фронтове. 

Малка кухня? Това не е проблем! Функционална аранжировка за малка кухня

Малката кухня изисква специално внимание, за да бъде както функционална, така и естетически издържана. Няколко удачни решения могат значително да подобрят комфорта в такова пространство. Използването на светли цветове за стените и светли и лъскави фронтове на мебелите ще направи кухнята по-голяма и по-просторна. Струва си също така да изберете мебели с повече от едно предназначение, като сгъваеми маси или изтеглящи се плотове, което спестява място и увеличава функционалността. Освен това се погрижете да има достатъчно място за съхранение, като използвате всяко налично пространство, например като монтирате рафтове над вратите или ъглови шкафове. С тези решения малката кухня може да се превърне в удобно и стилно място за готвене и прекарване на времето.

Разгледайте актуалната оферта на Pepco в категорията за декорации и изберете аксесоари за Вашата кухня!

Инфографика на Pepco за кухненски декорации

Декориране на дневна с кухня – как да го направим правилно?

Свързването на дневната с кухнята е популярно решение в съвременните домове, което създава отворено и просторно пространство. Това разпределение изисква последователно подреждане на двете помещения, за да бъде цялостта хармонична и функционална. 

Изключително важно е да се запази цветовата последователност между кухнята и дневната. Използването на сходни цветове и материали в двете помещения ще помогне за създаването на единно пространство. Например, ако в кухнята преобладават бели шкафове и плотове от светло дърво, струва си да продължите същите нюанси в дневната, като изберете мебели и аксесоари в подобни цветове. 

Разнообразието от светлинни източници, като например таванни, стенни и настолни лампи, позволява осветлението да се адаптира към нуждите и настроението, като същевременно подчертава различните функции на различните зони. В кухнята висящите лампи над кухненския остров са идеални за осигуряване на подходящо работно осветление. Осветлението над кухненския плот под формата на точков прожектор ще осигури функционалност при приготвянето на храна, а стенните аплици във всекидневната могат да създадат уютна атмосфера, благоприятна за релаксация. 

Аксесоари за декорация на кухнята – украса на прозорци и первази в кухнята

Кухня във винтидж стил с големи прозорци

Подходящо подбраните кухненски аксесоари могат да придадат на кухнята уникален характер и да я направят по-уютна. Цветни кърпи, възглавници за столове или декоративни салфетки могат да придадат топлина и цвят на кухнята. Стилните дъски за рязане, цветните контейнери за подправки или елегантните кухненски прибори са не само практични, но и декоративни. Картини или плакати с кулинарни мотиви в рамки също могат да бъдат интересен декоративен акцент. Добра идея може да бъде постилането на килими и пътеки на стратегически места в кухнята. 

Декорация на кухненски прозорци

Прозорецът в кухнята е важен елемент, който може значително да повлияе на атмосферата в интериора. Правилно аранжиран, той може да се превърне в декоративна фокусна точка на цялата стая.

  • Пердета и завеси – изберете леки, проветриви материали, които пропускат много естествена светлина. Идеални са дантелените пердета или фините завеси в светли цветове.
  • Щори и ролетни щори – римските щори или дървените щори са елегантно и практично решение. Те позволяват да се регулира количеството светлина, което влиза в помещението.

Декор на перваза на кухненския прозорец

Первазът на прозореца в кухнята може да изпълнява много функции – от място за съхранение до място за излагане на декорации. Какво можете да поставите на перваза на прозореца в кухнята? 

  • Саксии с билки или сукуленти ще придадат свежест и цвят на кухнята. Билките също могат да бъдат практично допълнение към готвенето. Изберете саксии и кашпи, които хармонично ще допълнят кухненския интериор.
  • Свещи, рамки със снимки или декоративни кутии за дреболии могат да направят перваза по-привлекателен.
  • Первазът на прозореца може да се използва като допълнително място за съхранение на подправки, готварски книги и други дребни предмети.

Аранжирането на кухнята и декорацията оказват огромно влияние върху атмосферата и функционалността на това важно помещение. Независимо дали разполагате с малка кухня или с просторна всекидневна с кухня, подходящите аксесоари и декорации от Pepco могат да направят интериора Ви по-уютен и стилен. Не забравяйте да се уверите, че декорът на кухнята отразява Вашия стил и нужди, създавайки пространство, в което ще прекарвате времето си с удоволствие.